İçeriğe geç
BecayişMerkezi
MEB / Öğretmen

YÖK personeli görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik: "Uzman" ibaresi kaldırıldı

Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve yükseköğretim üst kuruluşlarında çalışan personelin görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarını düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gitti. 23 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan düzenlemeyle görevde yükselme şartları arasından "uzman" ibaresi çıkarıldı, unvan değişikliği sınavı başarı kriterleri de görevde yükselme sınavıyla aynı esaslara bağlandı.

YÖK personeli görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik: "Uzman" ibaresi kaldırıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler ile yükseköğretim üst kuruluşlarında çalışan idari personelin kariyer basamaklarını doğrudan etkileyen bir düzenlemeye imza attı. 12 Nisan 2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme, 23 Temmuz 2026 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girdi.

Yürürlük

23 Temmuz 2026

Değişen Madde Sayısı

2

Kapsam

YÖK + Üniversiteler

📋 Ne Değişti?

Madde Değişiklik
Madde 7 (1/d bendi) Görevde yükselme suretiyle atanılabilecek kadrolar arasından "uzman" ibaresi yürürlükten kaldırıldı
Madde 19 (3. fıkra) Unvan değişikliği sınavında başarılı sayılma şartı, görevde yükselme sınavı esaslarıyla aynı hale getirildi

🎯 Bu Değişiklik Ne Anlama Geliyor?

  • "Uzman" unvanı artık görevde yükselme sınavıyla atanılabilecek kadrolar listesinde yer almıyor
  • Unvan değişikliği sınavına giren adayların başarılı sayılması için artık görevde yükselme sınavına ilişkin esaslar uygulanacak — böylece iki farklı sınav türündeki başarı değerlendirme kriterleri standartlaştırıldı
  • Değişiklik, üniversiteler ve YÖK bünyesindeki tüm yükseköğretim üst kuruluşu personelini kapsıyor

⚠️ Kimi İlgilendiriyor: Bu değişiklik, üniversitelerde ve YÖK'e bağlı kuruluşlarda "uzman" kadrosuna görevde yükselme yoluyla geçmeyi planlayan veya unvan değişikliği sınavına hazırlanan idari personeli doğrudan etkiliyor. Halihazırda uzman kadrosunda bulunan personelin mevcut statüsü bu değişiklikten etkilenmiyor; düzenleme yalnızca yeni atamalara yönelik.

📜 Yönetmeliğin Tam Metni

MADDE 1

12/4/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan "uzman," ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: "(3) Unvan değişikliği sınavı sonucunda adayın başarılı sayılması için, görevde yükselme sınavına ilişkin esaslar uygulanır."

MADDE 3-4

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Becayiş Merkezi uygulamasını indirin

Yeni eşleşme bildirimlerini anında al, ilanını her yerden yönet.

Google Play'den İndir